Evet, Toyota Araştırma Enstitüsü (TRI) , robotlara kahvaltı yapmayı – ya da en azından bunu yapmak için gereken bireysel görevleri – öğretmek için “robotlara yönelik bir anaokulunda” üretken yapay zekayı kullandı ve bu, yüzlerce saatlik kodlama gerektirmedi. ve hatalar ve hata düzeltme. Bunun yerine, araştırmacılar bunu robotlara dokunma hissi vererek, onları bir yapay zeka modeline bağlayarak ve ardından tıpkı bir insan gibi onlara nasıl yapılacağını göstererek başardılar.
Araştırmacılar, dokunma duyusunun “en önemli olanaklardan biri” olduğunu söylüyor. Aşağıdaki videoda gördüğünüz büyük, yumuşak başparmağı (benim terimim, onlarınki değil) robotlara vererek , model ne yaptığını “hissedebilir” ve ona daha fazla bilgi verebilir. Bu, zor görevlerin yerine getirilmesini, yalnızca görmeyle yapmaktan daha kolay hale getirir.
Laboratuvarın hünerli manipülasyon yöneticisi Ben Burchfiel, “onların çevreleriyle etkileşime geçtiğini görmenin heyecan verici” olduğunu söylüyor. İlk önce bir “öğretmen” bir dizi beceriyi gösterir ve ardından “birkaç saat içinde” model arka planda öğrenir. Şöyle ekliyor: “Bir robota öğleden sonra ders verip gece boyunca öğrenmesine izin verdikten sonra ertesi sabah işe yarayan yeni bir davranışa geçmek bizim için yaygın bir durumdur.”
Araştırmacılar, robotlar için “Büyük Davranış Modelleri” veya LBM’ler (evet, bunun aynı zamanda Büyük Kahvaltı Modelleri anlamına da gelmesini istiyorum) yaratmaya çalıştıklarını söylüyorlar. MIT robot bilimi profesörü ve robot bilimi araştırmalarından sorumlu başkan yardımcısı Russ Tedrake, Yüksek Lisans öğrencilerinin insan yazısındaki kalıpları not ederek eğitilmelerine benzer şekilde, Toyota’nın LBM’lerinin gözlem yoluyla öğreneceğini, ardından “genelleştirip kendilerine daha önce öğretilmeyen yeni bir beceri uygulayacağını” söylüyor. TRI.
Araştırmacılar, bu süreci kullanarak “sıvıları dökmek, alet kullanmak ve deforme olabilen nesneleri hareket ettirmek” gibi 60’ın üzerinde zorlu beceriyi eğittiklerini söylüyorlar. Bu sayıyı 2024 sonuna kadar 1.000’e çıkarmak istiyorlar.
Google, Tesla’nın yaptığı gibi Robotik Transformatör RT-2 ile benzer araştırmalar yapıyor . Toyota araştırmacılarının yaklaşımına benzer şekilde, robotları da işlerin nasıl yapılacağına dair çıkarımda bulunmak için kendilerine verilen deneyimi kullanıyor. Teorik olarak, yapay zekayla eğitilmiş robotlar, sonunda bir insana vereceğiniz genel talimat (örneğin, döküntüyü temizleyin) dışında çok az talimatla veya hiç talimat gerektirmeden görevleri yerine getirebilir.
Ancak The New York Times’ın arama devinin araştırması hakkında yazarken belirttiği gibi, en azından Google’ın robotlarının gidecek daha çok yolu var . The Times, bu tür işlerin genellikle “yavaş ve emek yoğun” olduğunu ve makalenin bir robotu anlatırken gösterdiği gibi, yeterli eğitim verisi sağlamanın, internetten indirdiğiniz yığınlarca veriyi bir yapay zeka modeline beslemekten çok daha zor olduğunu yazıyor. muzun rengini beyaz olarak tanımladı.